fbpx

״הכתיבה היא התרפיה הטובה ביותר״ – ראיון עם המשוררת דפנה דרוקר

הוצאה לאור

בראיון מרגש זה עם דפנה דרוקר, משוררת ישראלית מוערכת, אנו זוכים להצצה לעולמה הפנימי ולעומק השירה שלה. דפנה מספרת בגילוי לב על התהליכים האישיים שהובילו לכתיבת ספרה החדש ״דברים שאין להם שם״, העוסק במגוון נושאים אישיים ואוניברסליים כאחד – החל מחוויות המלחמה, דרך נדודים וגעגועים לבית, ועד לתהליכי ריפוי והתמודדות עם חרדה ומוות. השירים שכתבה נובעים מתוך חייה האישיים והיומיומיים, ומציעים הצצה כנה לרגשות עזים אותם היא חווה. הספר, שמשקף את המסע הפנימי של דפנה, מהווה המשך טבעי ליצירתה הקודמת, והוא מביא לקוראים מסרים עמוקים של שיתוף, תקווה וחיבור אנושי.

מה היו ההשראות המרכזיות שלך לכתיבת ספר השירים הזה?
ההשראה באה מהתמודדותי היומיומית בכל תחומי החיים, היומיום, השגרה, המלחמה, האהבה, ההורות, העבודה, היצירה ואפילו נושא המוות והמחשבות אודותיו ועל מה אני משאירה מאחוריי בעולם.

האם יש נושא או חוט מקשר בין השירים בספר?
כמה מן השירים נכתבו בתקופת מלחמת ״חרבות ברזל״ לאחר השבעה באוקטובר והם משקפים את העקירות אותה אני חווה כמפונה מביתי בקריית שמונה, נדודיי במקומות שונים בארץ, בבתים זרים ובמיטות זרות (״בחירות״, ״שורשים במים״, ״ביתי שרוי בחושך״) געגועים עזים ופרשנויות שונות למושג “בית” ולשגרה המאושרת שחוויתי בתקופת טרום המלחמה, ועכשיו הימצאות תמידית ב״שגרת מלחמה״ בתוכה אני מתמודדת עם החרדה באופן יומיומי, חרדה שהיא גם מ”דברים שאין להם שם” (בשיר ״אני פוחדת״).

מה גרם לך להחליט שהגיע הזמן לפרסם את השירים הללו כספר?
זהו ספר שיריי השלישי, וכל שיר שאני כותבת הוא מתוך שיתוף וחשיפה עמוקה, ומתוך ידיעה כי יום אחד ייכלל ויתפרסם בספר. זהו חלום שאני נושאת עימי מילדות. ספרי הקודם ״זר עלי דפנה״ שהוא קובץ סיפורים אוטוביוגרפי הביא את סיפור חיי עד כה והספר החדש ״דברים שאין להם שם״ ממשיך במגמה זו של שיתוף מלא של חוויות חיי המעובדים באמצעות השירה למשהו שכל אחד יכול להזדהות עימו או להתייחס אליו מנקודת מבטו.

איך את מתמודדת עם הרגשות שעולים תוך כדי תהליך הכתיבה?
הכתיבה היא התרפיה הטובה ביותר מבחינתי. היא משמשת לי מראה לרגשות ולתהליכים אותם אני עוברת ובכך מסייעת לי בתהליך ההחלמה, הריפוי ואפילו העצמה אישית.

האם יש שיר מסוים בספר שחשוב לך במיוחד, ואם כן, למה?
כמו אם גאה, כל השירים חשובים לי במיוחד. שיר שמרגש אותי במיוחד, ״אצות״ מתאר את התקופה שחיי היו בסכנה, לפני 20 שנה ואשפוזי במחלקה לטיפול נמרץ כאשר כל מה שהיה חשוב לי זה שאוכל לרדת מן המיטה ולחזור לבני הקטן ולחיים שהיו לי לפני כן.

האם יש מסר או תחושה שאת רוצה שהקוראים ייקחו מהשירים שלך?
ישנם הרבה מסרים בשירים שלי וכן תחושות רבות ושונות ואני משאירה לקורא או לקוראת לקחת מתוך השירים את מה שמתאים בדיוק לו או לה.

הוצאה לאור

צילום: ראובן חיון

באילו סופרים או משוררים את מוצאת השראה או השפעה על הכתיבה שלך?
קיבלתי השראה רבה ממשוררות ומשוררים רבים ושונים, אליהם נחשפתי בקריאה מרובה של ספרי שירה, בביקור בפסטיבלי המשוררים במטולה (כשעוד היה במטולה), בפייסבוק וכן בסדנאות השירה הרבות בהן לקחתי חלק. רשימה חלקית של משוררים ישראלים אהובים ומשפיעים: רחל, יהודה עמיחי, זלדה, אברהם חלפי, דליה רביקוביץ, לאה גולדברג, אגי משעול, רוני סומק, יחזקאל רחמים, דורי מנור, נמרוד שיין ועוד רבים וטובים, גם מן הספרות העברית בעבר ובהווה וגם מן המתורגמת משפות שונות.

מה גרם לך לבחור דווקא בהוצאה לאור שלנו לפרסום ספר השירים שלך?
נראה לי נכון ומכובד שספרי ייכלל בסדרת האיכות של ההוצאה ולעבוד עם העורך נמרוד שיין, שהכרתי דרך הפייסבוק ודרך ספריו ואף השתתפתי בסדנת שירה שלו בתקופת היותי מפונה בתל אביב, והתרשמתי ממנו מאוד כמשורר, כעורך וכמורה שכל כך מכיר ומבין ואוהב שירה וחי אותה בטוטאליות.

האם היה שיר שכתיבתו הייתה מאתגרת במיוחד עבורך, איך התמודדת עם זה?
מלאכת הכתיבה באה לי בקלות יחסית. מה שמאתגר אותי יותר הוא לקרוא ולהבין מה שכתבתי ולהרשות לעצמו לחשוף זאת לעולם. במיוחד בשירים שנכתבו על הוריי ז”ל, שירים של כאב וגעגוע כמו גם כעס ותסכול ויחד עם זאת הכלה, חמלה וסלחנות כלפיהם ובכלל, ההתמודדות עם הזיכרונות מן הילדות הלא-פשוטה שעברתי.

באיזה אופן חווית את תהליך העריכה והעבודה המשותפת עם הצוות שלנו?
במילה אחת: תענוג. בכמה מילים: מקצועיות, נועם, יעילות וניצול נכון של המשאבים.

איך היית מתארת את הקול הייחודי שלך כמשוררת בספר הזה?
הקול שלי לדעתי הוא פשוט וצלול. ״רק על עצמי לספר ידעתי״. אני מביטה אל העולם ואל תוך עצמי ודולה מתוך הצדפים פנינים אותם אני מגישה באהבה לקוראיי, מבין השורות.

איך הרגשת לגבי התמיכה שקיבלת מההוצאה במהלך תהליך ההוצאה לאור?
הרגשתי לאורך הדרך שלא הייתה ארוכה אלא פשוטה וקצרה, שאני בידיים טובות ומקבלת יחס מקצועי ואנושי ברמה הגבוהה ביותר ומתוך אינטרס משותף להוציא לאור ספר משובח ונאה במקסימום איכות והשקעה ובמינימום זמן. תודה רבה לעורך, למו”ל, למנקדת, למעצבת, כולכם עשיתם עבודה נפלאה! אני מודה לכם מעומק ליבי על הרבה נחת בתקופה הכל-כך קשה שאנו חיים בה.

לרכישת הספר ״דברים שאין להם שם״ לחצו כאן

הוצאה לאור

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *